virtuaalinen laatuarvostelu
Arvostelu koostuu neljästä osa-alueesta, joiden lisäksi on mahdollisuus kerätä lisäpisteitä teksteillä ja aiemmin myönnetyillä palkinnoilla. Pisteytystä on muutettu edellisen kerran alkuvuodesta 2023.
Maksimipisteet 152 p.
Alle 72 pistettä saanutta hevosta ei palkita.
Palkituille hevosille voi napata sivuille tangerinen tekemät viralliset laatuarvostelupalkinnot (ei suoralinkitystä)!
Rakennearvioinnissa ei kiinnitetä huomiota rakenteeseen samalla tavalla kuin näyttelyarvostelussa. Kuvasta arvioidaan ennen kaikkea sitä, millainen rotunsa edustaja hevonen on ja kuinka hyvin se soveltuu käyttötarkoitukseensa. Piirretyt kuvat arvostellaan kuten valokuvalliset.
Rakennekuvaksi lasketaan sivulta otettu kuva, jossa hevonen seisoo paikallaan. Rakennetta voidaan arvioida myös kuvasta, jossa hevosella on varusteet, jolloin varusteiden peittämät kohdat jäävät arvioimatta. Liikekuvaksi lasketaan mikä tahansa kuva, jossa hevonen on liikkeessä. Liikekuvaksi kelpaa siis myös tarhassa tai laitumella otettu kuva, mutta hevosen sopivuutta käyttötarkoitukseensa voidaan arvioida ainoastaan lajinomaisesta ratsastus- tai ajokuvasta.
0 pistettä
- Hevosella ei ole lainkaan kuvia
- Hevosella on kuvat, joista on erittäin vaikea tai mahdoton arvostella
- Hevosella on kuvat väärää sukupuolta edustavasta hevosesta (tästä oltava tuomarilla 100% varmuus!)
- Hevosella on kuvat täysin väärän rotuisesta hevosesta (esim. tennesseewalkerin kuvat morganilla, kun taas esim. saddlebredin kuvat national show horsella on ok)
1 - 3 pistettä
- Hevosella on vain pääkuva
- Hevosella on useita erittäin pahoja rakennevirheitä
- Hevosella on kuvat, joista on hankala arvostella
4 - 5 pistettä
- Hevosella on vain heikko rakenne liikekuvien kanssa tai ilman
- Hevosella on heikot liikekuvat
6 - 7 pistettä
- Hevosella on keskinkertainen rakenne ilman liikekuvia
- Hevosella on tyydyttävät liikekuvat
8 pistettä
- Hevosella on hyvä rakenne ilman liikekuvia tai tyydyttävillä liikekuvilla
- Hevosella on hyvät liikekuvat ilman rakennekuvaa
9 pistettä
- Hevosella on hyvä rakenne ja hyvät liikekuvat, joista ilmenee hevosen sopivuus käyttötarkoitukseensa
10 pistettä
- Hevosella on erinomainen rakenne ja erinomaiset liikekuvat, joista ilmenee hevosen erinomainen sopivuus käyttötarkoitukseensa
Kilpailumenestys on mahdollista pisteyttää tällä hetkellä kahdella tapaa: sijoituksien tai ominaisuuspisteiden mukaan. Pisteitä saa vain Askellajiratsastusjaoksen alaisten kilpailujen tuloksista.
Kone laskee hevosen kilpailupisteet automaattisesti. Pisteissä on huomioitu rinnakkaislajien kisaaminen ja niiden vaikutus ominaisuuspisteisiin.
Hevosen sivuilta on löydyttävä linkki VRL:n profiiliin!
Kaikilla hevosilla maksimitaso askellajiluokissa on 8.
Jokaisesta sijoituksesta ARJ-Cupissa saa yhden lisäpisteen (maksimissaan viisi (5) pistettä). Sijoituksien on löydyttävä selkeästi hevosen omilta sivuilta. Cup sijoitukset lasketaan mukaan myös "tavallisiin" sijoituksiin, eli täydet 45 pistettä voi saada esimerkiksi kun hevosella on 40 sijoitusta, joista vähintään viisi (5) on saatu cupeista. Myös ominaisuuspisteistä arvosteltava hevonen saa pisteitä cup sijoituksista, kunhan ne on selkeästi merkitty sivuille.
1p. / sijoitus tai voitto
Kuitenkin enintään 15p. / vanhempi
(Täydet pisteet, kun molemmilla vanhemmilla on vähintään 15 sijoitusta.)
Vanhemman kilpailupisteet lasketaan koneella* ja kerrotaan 1,5:llä. Pisteissä on huomioitu rinnakkaislajien kisaaminen ja niiden vaikutus ominaisuuspisteisiin. Pisteitä voi saada enintään 15p. / vanhempi. (Täydet pisteet, kun molemmat vanhemmat on kisattu porrastetuissa maksimitasolle.)
Suvuttomilla hevosilla vanhempien kilpailupisteet korvataan sukuselvityksen arvioinnilla, josta on mahdollista saada enintään 30 pistettä. Sukuselvitystä arvioidaan oikeinkirjoituksen, tekstin sujuvuuden ja sisällön perusteella. Tärkeintä ei ole pituus, vaan tiivis ja kattava kuvaus hevosen sukulaisista. Sisällön arvioinnissa kiinnitetään huomiota realistisuuteen ja arvioitavan hevosen soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa sukunsa perusteella.
Suvullisen hevosen kohdalla omistaja saa päättää, arvostellaanko hevonen vanhempien vai sukuselvityksen mukaan. Suvullinen hevonen arvostellaan automaattisesti vanhempien mukaan, ellei ilmoittautuessa toisin mainita. Yhtä puuttuvaa vanhempaa ei ole mahdollista korvata sukuselvityksellä.
* Laskurista katsotaan kohtaa "Pisteet hevosen vanhemmille/jälkeläisille"
1p. / sijoitus tai voitto
Kuitenkin enintään 15p. / jälkeläinen
(Täydet pisteet, kun hevosella on vähintään kaksi jälkeläistä, joilla on kummallakin vähintään 15 sijoitusta.)
Jälkeläisen kilpailupisteet lasketaan koneella* ja kerrotaan 3:lla. Pisteissä on huomioitu rinnakkaislajien kisaaminen ja niiden vaikutus ominaisuuspisteisiin. Pisteitä voi saada enintään 15p. / jälkeläinen. (Täydet pisteet, kun hevosella on vähintään kaksi jälkeläistä, joilla on 2300p pistettä porrastetuissa.)
Jälkeläiset arvostellaan ensisijaisesti kilpailutulosten perusteella, mutta sijoituksia voi korvata myös muuten: Askellajipainotteisella jälkeläisellä on sivut, joilla on perustietojen lisäksi kuva ja sukutaulu = 1p. Kuitenkin enintään 10p. (Varsan painotus tulee käydä selkeästi ilmi sivuilta.)
Jälkeläisten laatuarvostelupalkinnoista saatavia lisäpisteitä on mahdollisuus korvata kisanneilla jälkeläisillä. Kahden kisanneen jälkeläisen jälkeen jokaisesta vähintään yhden startin ARJ-kisoissa tehneestä jälkeläisestä saa yhden (1) pisteen, enintään viiteen (5) pisteeseen saakka. Startit todennetaan joko varsan sivuilta löytyvästä kisakalenterista tai VRL-profiilista (profiili tulee olla linkitetty varsan sivuille). Sekä perinteiset, että porrastetut kisastartit hyväksytään.
* Laskurista katsotaan kohtaa "Pisteet hevosen vanhemmille/jälkeläisille"
Lisäpisteet on panostamista hevoseen. Valmennus on askellajiratsastusvalmennus. Päiväkirjamerkintä on merkintä hevosen kanssa tehdystä työstä/vietetystä ajasta. Päiväkirjamerkinnäksi lasketaan myös muut kuin laatuarvostelulajin valmennukset mikäli valmennuksen yhteydessä selkeästi mainitaan että teksti on omistajan itsensä kirjoittama. Osallistuvan hevosen tulee olla tekstien päähenkilö.
Luonteessa ja muissa merkinnöissä kiinnitetään huomiota oikeinkirjoitukseen, realistisuuteen, persoonallisuuteen ja omaperäisyyteen sekä hevosen soveltuvuuteen käyttötarkoituksessaan. Katso myös tuomarien ohjeistus.
Näyttelypalkinnoissa pisteitä saa vain ns. korkeimmasta arvonimestä. Eli jos hevosella on esimerkiksi PKK:n puolella VIP MVA ja Fn arvonimet, se saa yhden pisteen. Jos kuitenkin hevosella on näyttelyarvonimiä sekä varsana, rakennekuvilla sekä muilla kuvilla, se saa pisteet jokaisesta arvonimestä (esimerkiksi PKK:ssa arvonimet FF, VIP MVA ja PP-MVA oikeuttavat kolmeen lisäpisteeseen).
Hyväksytyt ASSA- ja AHAC-arvonimet löytyvät täältä (ASSA) ja täältä (AHAC).